Adoptowane sówki DOMU TŁUMACZEŃ SOWA – DOM TŁUMACZEŃ SOWA
+48 77 456 58 16
Pon - Pt: 08:00 - 17:00

Adoptowane sówki DOMU TŁUMACZEŃ SOWA

Opolskie ZOO to jedna z największych atrakcji turystycznych Opola, a zarazem prawdopodobnie najpiękniejszy ogród zoologiczny w Polsce. DOM TŁUMACZEŃ SOWA od wielu lat współpracuje z naszym zoo. W tym roku adoptowaliśmy trzy przecudne sówki – puchacza mlecznego, sowę jarzębatą oraz puszczyka.

Puchacz mleczny

Ta duża, ciepłolubna sowa zamieszkuje środkową i południową Afrykę. Osiąga wagę od 1,6 do 3,1 kg, dzięki czemu z dumą dzierży tytuł największej afrykańskiej sowy. Puchacz bardzo lubi jeść ryby, pająki, skorupiaki, gady, płazy, owady, nie pogardzi nawet padliną. Krąży nad sawannami i półpustyniami w poszukiwaniu pokarmu i dużych drzew, na których może odpocząć. W okresie lęgowym puchacze pożyczają gniazda orłów lub sępów. Świeżo wyklute pisklęta rozstają się z rodzicami dopiero po dwóch latach, więc pomagają w wychowaniu kolejnego potomstwa, zanim pójdą „na swoje”.

Sowa jarzębata

Sowa jarzębata przemierza bezkresne połacie syberyjskiej tundry i tajgi, a także rozległe przestrzenie kanadyjskiej północy, aż po Alaskę. Z wiadomych tylko sobie względów lubuje się w bardzo surowych warunkach klimatycznych. Las iglasty to ulubione środowisko przyrodnicze tej około 300-gramowej sówki. Łatwo można ją wypatrzyć na wierzchołkach drzew. Sposób polowania przypomina nieco łowy jastrzębia, stąd jej nazwa. W przeciwieństwie do większości sów, sowa jarzębata jest aktywna w dzień. Żyje w monogamicznych parach. Samica sowy jarzębatej wysiaduje jednorazowo 6-10 jaj. Wtedy samiec chodzi do pracy i przynosi swojej żonie pokarm. Po wykluciu się piskląt, są karmione przez tatę, a mama urlop macierzyński spędza w gnieździe.

Puszczyk

Puszczyk zamieszkuje tereny Europy, niewielką część azjatyckiej Rosji, nadmorskie tereny Chin, a także Półwysep Koreański. Jest spotykany także w północnej Algierii i Tunezji. Osiąga wagę około pół kilograma, żywi się głownie małymi ptakami i ssakami, a także owadami i dżdżownicami. Puszczyka możemy spotkać w lasach liściastych i mieszanych oraz w parkach. Jak każda stereotypowa sowa, dnie spędza w dziupli, prowadzi natomiast bujne życie nocne. Małe puszczyki wykluwają się z jaj po około 30 dniach wysiadywania. Charakterystyczny sowi puch pokrywa pisklaki po około dwóch tygodniach od wyklucia. Po sześciu tygodniach od roztrzaskania skorupki małe puszczyki potrafią latać!

Szybka
wycena
Zapytanie zostało pomyślnie wysłane.